Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Δ.Σ. του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, 26.9.2011, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα δέχθηκε τους:
- Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου – Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης Α.Π.Θ., Πρόεδρο του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών,
- Ζαχαρία Σκούρα – Καθηγητή Βιολογίας Α.Π.Θ., Γενικό Γραμματέα,
- Ιωάννη Αντωνίου – Καθηγητή Μαθηματικών Α.Π.Θ., Ταμία και
-Σταύρο Αυγολούπη – Καθηγητή Αστρονομίας Α.Π.Θ., Μέλος.
 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε. Τι νέα μας φέρνετε;
Καθηγήτρια Δ.ΣΦΕΝΔΟΝΗ-ΜΕΝΤΖΟΥ (Πρόεδρος Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική τιμή που μας κάνετε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας.
Σας φέρνουμε το πολύ ευχάριστο νέο ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών και ήρθαμε σήμερα εδώ το Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από επιστήμονες από διάφορους χώρους – φυσική, μαθηματικά, αστρονομία, βιολογία – γι’αυτό λέγεται Διεπιστημονικό Κέντρο.
Όλοι μαζί ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει και εθνικό ενδιαφέρον εκτός από επιστημονικό. Ο Αριστοτέλης είναι η πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, όλου του πολιτισμένου κόσμου. Είναι ο οικουμενικός φιλόσοφος, αλλά και ο κορυφαίος πανεπιστήμων φιλόσοφος.
Θεωρούμε πολύ σημαντικό να τονίσουμε αυτόν τον χαρακτήρα της αριστοτελικής φιλοσοφίας, κάτι το οποίο είναι καινοτόμο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, γιατί είναι η πρώτη φορά που ιδρύεται Κέντρο Ερευνητικό για τον Αριστοτέλη που αγκαλιάζει όλες τις επιστήμες.
Θέλουμε να δείξουμε τη σημασία του Αριστοτέλη όχι ως ένα μουσειακό κομμάτι, που ανήκει στο παρελθόν και το θαυμάζουμε όπως τα μουσεία, αλλά θέλουμε να δείξουμε ότι έχει μεγάλη σημασία να τον πλησιάσουμε σήμερα, να δούμε τι έχει να μας πει σήμερα.-
http://www.presidency.gr/?p=2035

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Δ.Σ. του ΔΙΚΑΜ