Νέα

Ελληνικά

Η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον τόμο των Πρακτικών του Παγκοσμίου Συνεδρίου για τα 2400 Χρόνια του Αριστοτέλη, 27 Οκτωβρίου 2019

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, δέχθηκε σε συνάντηση την Πρόεδρο του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ), Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, και τα Μέλη του ΔΣ, Γιάννη Σειραδάκη, Αντιπρόεδρο, Ομότιμο Καθηγητή Αστροφυσικής, Ζαχαρία Σκούρα, Γ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ

Εταίρος της σύμπραξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής γίνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την υλοποίηση του οραματικού έργου δημιουργίας “Διεθνούς Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης”.

Ο Αριστοτέλης και το οικονομικό μοντέλο του Jeffrey D. Sachs

Tην Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Κτίριο ΚΕΔΕΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιστημονική συνάντηση με τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο Jeffrey D. Sachs. O Καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia Jeffrey Sachs παρουσίασε την πρότασή του για τη διαμόρφωση ενός οικονομικού μοντέλου βασισμένου στις αρχές της Αριστοτελικής ηθικής φιλοσοφίας και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και διατύπωση προτάσεων.

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με μέλη του Δ.Σ. του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ και της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου για το «Διεθνές Πνευματικό Κέντρο Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης»

Το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» συμβάλλει στην ίδρυση του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης»

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ, με θέμα την παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου για την ίδρυση του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης», που έχει ως στόχο του τη μελέτη και διεθνή προβολή του έργου του Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, καθώς και την ανάδειξη των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη.

L' heritage d' Aristotle aujourd'hui: L' articulation des sciences et des arts. Διεθνές Αριστοτελικό Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Κορσικής. Μεταξύ των Συν-διοργανωτών το "Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών", Α.Π.Θ., 5-9 Μαρτίου 2019

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019 ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου προς τιμήν του Σταγειρίτη φιλοσόσου Αριστοτέλη στο Institut D’ Etudes Scientifiques de Cargese του Πανεπιστημίου της Κορσικής. Ο τίτλος του Συνεδρίου, το οποίο θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 9 Μαρτίου είναι: “L’ Heritage d’ Aristote Aujuourd’ Hui.L’articulation des sciences et des arts" / “Η Κληρονομιά του Αριστοτέλη Σήμερα. Η έκφρασή της στις επιστήμες και στην Τέχνη».

Διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Προέδρου του Δ.Ι.Κ.Α.Μ., Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου, στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, 15 Φεβρουαρίου 2019

Στις 15 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε με επισημότητα η διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Προέδρου του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών»,Α.Π.Θ., Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου,στην κατάμεστη Sala Napoleonica του Νεοκλασικού Palazzo Greppi (του 18ου αιώνα) του Università degli Studi di Milano. Την εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Milano και της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Μιλάνο, κύριος Νικόλαος Σάκκαρης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδ

Δεκαπενταμελής ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου επισκέπτεται το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», Α.Π.Θ., 29 Ιανουαρίου 2019

Την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο “Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών,” (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Α.Π.Θ., δεκαπενταμελούς ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Η ομάδα αποτελούνταν από τονΚαθηγητή της Αρχαίας και Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας, Wu Tianyue, τον Καθηγητή Ταοϊσμού, Wang Zongyu, την Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Ji Jianzhong, και την Διδάκτορα Ιστορίας του Ανθρώπινου Πνεύματος, Hui Hui, καθώς και από ένδεκαφοιτητές του Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Απονομή τιμής σε μέλη του Α.Π.Θ. που διακρίθηκαν κατά το 2018

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο του λαμπρού εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής τιμής στα μέλη ΔΕΠ και φοιτητές της πανεπιστημιακής κοινότητας που έλαβαν σημαντικές διακρίσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς κατά το 2018. (https://www.auth.gr/news/press/26287)